Artyom Sergeyev Posted January 17, 2022 Share Posted January 17, 2022 Pozdrav svima. Dobro dosli u topic u kojemu ce vam biti ukazane najcesce greske pri koristenju RP komandi na serveru. Ukoliko se pitate sta su RP komande sada cete dobiti odgovor. RP komande su komande kojima se koriste igraci koji zele putem igrice prikazati stvarni zivot, na Skill Arena serveru to su komande: /me, /do, /attempt. Komanda /me je komanda koja se najvise koristi na serveru prilikom RPa i sluzi za izricanje radnje. Greske prilikom koristenja iste su sljedece: PRVA GRESKA: Izvrsavanje vise od dvije radnje unutar jedne /me komande kada radnja ima stetan utjecaj na drugog igraca. (PRIMJER: * Marko_Markovic vadi Glock 18 iz hlaca, repetira ga, ispucava par metaka u Michaela.). Znaci ne smijete izvrsavati vise od dvije radnje unutar jedne /me komande kada na taj nacin stetite nekom igracu - u ovom slucaju igrac ne stigne izreagirati kada ste vi u jednoj komandi i izvadili, i repetirali pistolj, i pucali na njega. To se smatra RP2WINom. Kako biste ispravili tu gresku jednosatvno izRPajte maksimlano dvije radnje unutar jedne /me komande ili samo jednu radnju i takva komanda u konacnici nece proizlaziti kao prekrseno pravilo RP2WIN. DRUGA GRESKA: Koristenje engleskih glagola prilikom ispisivanja /me komande. (PRIMJER: * Marko_Markovic pulla glock iz opasaca i shoota po neprijateljima.) Ovakvim tipom komande necete prekrsiti ni jedno pravilo na serveru, ali je definitivno cista glupost. Nemojte kvariti sopstveni jezik, lijepo ispisete /me vadi glock iz opasaca i puca po neprijateljima. Znaci tu kvarite vlastitu komandu i pravite gluposti jednostavno. Izbjegavajte to. Kako biste ispravili tu gresku koristite samo vlastiti i poznati jezik prilikom RPanja, bez nepotrebnih engleskih izraza. TRECA GRESKA: Koristenje osobne/licne zamjenice u PRVOM licu prilikom koristenja /me komande. (PRIMJER: * Marko_Markovic uzimam limenku kole sa stola, zatim je otvaram). Nikako ne smijete /me komandu pisati u prvom licu jer je to ogromna greska. /me komandu UVIJEK pisete u TRECEM licu jednine, ista stvar je i sa /attempt komandom. Kako biste ispravili tu gresku koristite /me komandu uvijek u trecem licu jednine (ON/ONA). CETVRTA GRESKA: Zapravo ovo nije greska, ali kvari estetski izgled same /me komande, shvatit cete na prmjeru na sta se misli. (PRIMJER: * Marko_Markovic pruza (desnu) ruku te se rukuje s gospodinom.). Uopce nije potrebno pisanje zagrade kod desne ruke, to se moze ispisati bez zagrade, a samim tim ce izgledati estetski ljepse i privlacnije. Kako biste ispravili tu gresku izbjegavajte stavljanje rijeci "desna, lijeva" unutar zagrada za vrijeme pisanja /me komandi, jednostavno ispisite komandu bez koristenja tih bespotrebnih zagrada. PETA GRESKA: Ovo takodjer nije neka greska, vec je ovdje iskazana kako bi estetski komanda ljepse izgledala, a radi se o pomocnom glagolu iza glavnoga glagola unutar komande. (PRIMJER: * Marko Markovic stigao je iz Las Venturasa na farmu.). Znaci radi se o tome da nije estetski lijepo da pomocni glagol stoji iza glavnoga glagola. Ljepse bi izgledalo ovako: * Marko_Markovic je stigao iz Las Venturasa na farmu. Kako biste ispravili tu gresku jednostavno pisite pomocni glagol ispred glavnoga glagola, sto ce povecati na estetskoj razini vase /me komande. Komanda /do je manje zastupljenija od /me komande, a sluzi za opisivanje radnje ili necega unutar radnje. PRVA GRESKA: Opisivanje TUDJEG misljenja, osjecaja, radnje, predmeta prilikom RPa. (PRIMJER: * Marko_Markovic ((Michaelov noz bi bio vrlo ostar i kvalitetan.)) ).U ovom primjeru je prije ove /do komande Michael predao Marku noz, a Marko je izRPao da je noz vrlo ostar i kvalitetan, sto je u konacnici RP2WIN zato sto Marko nije upoznat s tim nozem i nije njegov, vec bi taj noz trebao opisati Michael koji mu ga je i dao. Znaci prilikom koristenja /do komande smijete opisivati samo vlastitu radnju, predmet, osjecaj li neki pojam unutar RPa koji radite, nikako ne smijete opisivati tudji predmet ili nesto drugo jer tada krsite pravilo RP2WIN. Kako biste ispravili tu gresku opisujte samo vase radnje ili predmete, osjecaje, ne od nekog drugog igraca ili lika. DRUGA GRESKA: Ispisivanje radnje vaseg karaktera u /do komandu. (PRIMJER: * Marko_Markovic ((Marko bi izvadio mobitel iz dzepa.)) ). Znaci ovo je jako velika greska pri koristenju /do komande. Nikako ne smijete izrazavati vasu radnju putem /do komande, vec to striktno morate raditi putem /me komande. Znaci NIKAKO ne smijete izricati radnju u /do komandi, to je sasvim pogresno i dosta pocetnika mijesa /me i /do u takvim slucajevima Kako biste ispravili tu gresku zapamtite da se /do komanda koristi samo sa OPISIVANJE radnje ili necege unutar te radnje, ne za izricanje radnje, pa to pravilo primjenjujte u ispisivanju vasih /do komandi. Komanda /attempt koristi se za radnje koje su 50/50, na te radnje vas karakter NE UTICE. PRVA GRESKA: Mijesanje /me komande s /attempt komandom. (PRIMJER: * Marko_Markovic pokusava da zapali cigaretu). Znaci u ovom primjeru nije potrebno koristiti /attempt komandu. Zasto? Jednostavno je, radnja koju obavljate - paljenje cigarete - nije 50/50 radnja, vi cete uvijek uspjeti zapaliti cigaretu kada probate, nema puno filozofije oko toga. Ali na ovom primjeru - * Marko_Markovic pokusava da zapali vatru trljanjem kamena o kamen.- se vidi da je ta radnja 50/50 i da nije uvijek moguce da cete tako uspjeti zapaliti vatru, ali ponekad i hocete. Znaci tu je rijec o pravilnoj /attempt komandi. Nadam se da ste shvatili princip. Kako biste ispravili tu gresku uvijek si postavite pitanje - Da li je ta radnja 50/50, da li je uvijek mogu iz prve uraditi i tako slicne stvari. To ce vam doista pomoci. DRUGA GRESKA: Koristenje PRVOG lica jednine u /attempt komandi. (PRIMJER: * Marko_Markovic pokusava da zapalim cigaretu.). Znaci ista stvar kao i kod prethodnih /me komandi, /attempt komandu UVIJEK pisete u TRECEM licu jednine i to je obavezno. Kako biste ispravili tu gresku uvijek pisite /attempt komandu u TRECEM licu jednine (ON/ONA). TRECA GRESKA: Koristenje /attempt komande u svoju korist. (PRIMJER: * Marko_Markovic pokusava da pronadje pistolj na podu.). Znaci u ovom primjeru je prekrseno pravilo RP2WIN i samim tim komanda je nepravilna. Nikako na podu necete pronaci pistolj - sanse za to su gotovo 0.5%, zato se to smatra RP2WINom. To je RPanje u korist vaseg karaktera i to je ogromna greska. Kako biste ispravili tu gresku nikada ne koristite /attempt komandu u korist vaseg karaktera, vec smisleno razmislite kada ju mozete pravilno iskoristiti. Hvala na citanju. 1 Artyom Sergeyev STAFF DUTY Super Admin Head Admin Forum Administrator EX. STAFF DUTY Head Helper Head Promoter Head Leader Super Admin Forum Moderator Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts